Modern Shapes: keramiek in de 21ste eeuw

Hedendaagse keramiek heeft diepe wortels in de menselijke geschiedenis. De expositie van Hein Severijns in de Modern Shapes Gallery onderstreept dit.Modern Shapes

Klassiekers blijven altijd modern.

Daarmee doel ik niet op een Bugatti uit het begin van de 20ste eeuw (of de Duckatti 313) maar klei potten vanaf het Neolithicum (nieuwe steentijd); de ware klassiekers.

Al meer dan 20.000 jaar maken keramisten verspreid over (bijna) alle continenten van de wereld vormen die iets kunnen bevatten (containers). Zelfs bij de oudste potten speelt design en decoratie een belangrijke rol. De esthetische waarde is vanaf het begin onderdeel geweest van het gebruik.

Lees verder Modern Shapes: keramiek in de 21ste eeuw

Ambachtelijk keramiek wordt dierbaar object

De moderne “product ambachtslieden” maken volgens het Centrum van Ambachtseconomie (CvAE)

“met de hand vervaardigde unieke objecten. (…) Ze werken met passie en streven naar perfectie van hun werk.”

Ambachtelijk keramiek Kunst10daagse Bergen NHDit is ook een een mooie definitie van modern ambachtelijk keramiek, maar volgens mij zijn het niet alleen unieke, maar ook dierbare objecten die moeten worden gemaakt. Dat is niet alleen mijn streven. Lees verder Ambachtelijk keramiek wordt dierbaar object

Kunst10daagse Bergen 2016, locatie Stalkunst9

Vrijdag 14 oktober is het zover; dan start de Kunst10daagse Bergen. Al vele jaren organiseert keramiste Elisabeth Leyen een groepsexpositie tijdens dit kunstfestival. Dit jaar vroeg zij of ik wilde deelnemen aan haar gelegenheidsgalerie “StalKunst9”, Voert 9 in Bergen. Dat wilde ik natuurlijk graag.

kunst10daagse bergen 2016 visioenen-v3De Kunst10daagse is een evenement waarbij 260 kunstenaars exposeren op ongeveer 160 verschillende locaties in het lommerrijke kunstenaarsdorp Bergen en in het stranddorp Bergen aan Zee in Noord-Holland. Traditioneel vindt dit culturele herfstfestival plaats in de herfstvakantie, in 2016 van 14 t/m 23 oktober. Met als thema dit jaar: visioenen.

Kunst10daagse Bergen: locatie StalKunst9
Voert 9, Bergen NH
vrijdag 14 t/m zondag 23 oktober
Dagelijks: 11.00 – 17.00 uur
(parkeergelegenheid bij de linker buren)

Lees verder Kunst10daagse Bergen 2016, locatie Stalkunst9

Zondag 2 oktober keramiekmarkt Dordrecht 2016

Op zondag 2 oktober wordt de jaarlijkse keramiekmarkt Dordrecht 2016 gehouden op het Statenplein in het hart van deze historische stad. Van 11.00 tot 17.00 uur kunt u het werk van 65 keramisten uit binnen- en buitenland bekijken en aanschaffen. Daarnaast zijn er ook informatieve kramen en workshops voor jong en oud aan de draai- en handvormkramen.

Keramiekmarkt Dordrecht 2016De keramiekmarkt Dordrecht staat bekend om haar diversiteit en kwalitatief hoogstaande keramiek. Of om het in de woorden van de organisatie te zeggen:

(..)een abonnement op mooi weer kunnen we niet nemen, maar een goede voorbereiding en een keur aan bijzondere keramisten garanderen we wel.

Kortom redenen te over om deze keramiekmarkt te bezoeken. En als u er dan toch bent, breng dan een bezoekje aan kraam 58. U raadt het al, op deze kraam staan mijn ovenverse keramiek beelden.

Keramiekmarkt Dordrecht 2016
Zondag 2 oktober
Statenplein (centrum)
11.00 – 17.00 uur

Lees verder Zondag 2 oktober keramiekmarkt Dordrecht 2016

Höhr-Grenzhausen: keramiek traditie in beweging

Is in West-Europa de handgemaakte keramiek traditie verdwenen?

Daar leek het wel op toen ik afgelopen zomer Höhr-Grenzhausen bezocht. Deze kleine stad is het centrum van het “Kannenbäckerland” in Duitsland. Dit “Pottenbakkersland” is de regio in Duitsland dat vanaf de 14e eeuw uitgroeide tot één van de belangrijkste keramiek centra van West-Europa.

Westerwald steengoedVanaf de 15e eeuw ontwikkelde hier zich het “Westerwald steengoed“. Dit is keramiek dat sterker (en veel hoger gestookt) dan het toen in Europa gebruikelijke aardewerk. Maar wat het uniek maakte in de wereld was het “zout-glazuur” waarmee de potten werden afgewerkt.

Ik hou van en maak steengoed keramiek. Daarnaast haal ik veel inspiratie uit traditionele keramiekvormen (en ben ik graag in een bosrijke omgeving). Kortom redenen te over het land van één van mijn Europese keramiek-roots te gaan bezoeken.

Lees verder Höhr-Grenzhausen: keramiek traditie in beweging

Glück auf: Westerwald steengoed klei

Steengoed klei is het materiaal waarmee ik mijn keramiek beelden vorm op de draaischijf.  En ik ben niet de enige die dagelijks contact heeft met dit natuurproduct. Een mens gebruikt volgens de BKRI in z’n leven zo’n 18 ton (18.000 kilo) klei. Het is moeilijk een nauwkeurig schatting te maken, maar dat het veel is, wil ik graag geloven.

Klei is het belangrijkste bestanddeel van borden, schalen en tegels (”fijnkeramiek”), voor bakstenen, dakpannen en draineerbuizen (”grofkeramiek”) en als hulpgrondstof in o.a. zeep, tandpasta en cosmetica.

tonbergbauDaarnaast wordt klei in de moderne tijd gebruikt in technisch keramiek zoals implantaten (bio-keramiek), isolatoren en supergeleiders (elektro-keramiek) en diverse keramische composieten (zoals zonnecellen en hitte schilden op de space shuttle).

Een leven zonder klei is dus niet alleen voor mij ondenkbaar. Waar komt al die klei vandaan? Voor dit blog ben ik op reis gegaan naar de bron.

Lees verder Glück auf: Westerwald steengoed klei

Hedendaagse keramische kunst in Monnickendam

De Stichting Keramisten Noord-Holland toont hedendaagse keramische kunst in Monnickendam. Deze grote expositie van de keramisten in Noord-Holland wordt dit jaar in Monnickendam gehouden, in het hart van Waterland op steenworp afstand van Amsterdam.

Grote (St. Nicolaas) kerk
De Zarken 2, Monnickendam
19, 20 en 21 augustus 2016
Vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur
Zondag van 13.00 tot 17.00 uur
Vrij entree

Ijzerrode Reiger

Ik neem altijd graag deel aan deze expositie, het is een uitgelezen mogelijkheid de keramische kunst in Noord-Holland van dit moment te bekijken.

Daarnaast hou ik ervan even bij te praten met de collega makers. Heeft u er ook zin in gekregen? Kom langs!

Lees verder Hedendaagse keramische kunst in Monnickendam

Hiep Hiep Hoera: DFB-keramiek 10 jaar

Wat doe je als je handgevormd steengoed keramiek maakt en je wilt dit delen met anderen?  Dat was de vraag die ik mijzelf stelde in 2005.  Een website bouwen natuurlijk! In het voorjaar van 2006 had ik DFB-keramiek online, nu 10 jaar geleden.

Tijd vliegt als je plezier hebt

De opkomst van het internet, in Nederland vanaf de jaren 90, was ook de periode dat ik mij steeds meer begon te (her)interesseren in handgevormd keramiek. Ik verslond boeken en ik vond steeds meer informatie op het nieuwe internet.

DFB-keramiek 10 jaar

Informatie over klei en glazuren, glazuur calculatie software, bestellen van buitenlandse keramiek boeken; alles was mogelijk op internet. En ook: “hoe bouw je een website”.

Lees verder Hiep Hiep Hoera: DFB-keramiek 10 jaar

Zomerexpositie 2016 Garten Galerie Grunewald

Deze vakantie groene inspiratie opdoen vlak over de Nederlandse grens bij Milsbeek en Boxmeer? Ga dan eens langs tijdens de zomerexpositie bij Garten Galerie Grunewald in Kessel (Duitsland).

Ja inderdaad, het is een galerie gelegen in een prachtige tuin. Een oase van ruim 800 vierkante meter, waarin onder andere mijn keramiek (tuin-) beelden worden tentoongesteld.

Garten Galerie Grunewald Zomerexpositie 2016

De perfecte en goed gecombineerde mix van kunst, natuur en sfeer is een ware belevenis. Ik kom hier zeker nog eens terug!

(“Topic Regiomagazine Maasduinen“, zomer 2015, jaargang 5, nr. 2)

Lees verder Zomerexpositie 2016 Garten Galerie Grunewald

Stop kunstvernieling in 9 eenvoudige stappen

Een paar dagen geleden in het nieuws: de vernieling van een wormenkunstwerk, tentoongesteld bij de kunstacademie van Zuyd Hogeschool in Maastricht. Het betrof een installatie van 220 regenwormen (Lumbricidae), levend gespietst op haken.

Het moedwillig beschadigen of vernietigen van kunstwerken is van alle tijden: Mozes brak het Gouden Kalf, protestanten bestormden katholieke heiligenbeelden en dierenactivisten vernielen kunstwerken om “levend materiaal” te redden.

NaaktslakkenDan is er ook nog vernieling voor geldelijk gewin (omsmelten van het materiaal, doorverkoop), vandalisme en per ongeluk, maar ik ga er vanuit dat lezers van het Keramiek Bende Blog, zich van deze praktijken verschonen. Geloof en idealisme kunnen echter leiden tot ongewenst VUO (Vandalisme Uit Overtuiging).

In dit blog een handreiking om in 9 eenvoudige stappen je niet te laten provoceren tot het vernielen van welk kunstwerk dan ook.

Lees verder Stop kunstvernieling in 9 eenvoudige stappen

De keramiek textuur van een Yoga wandeling

Veel mensen die werken met klei doen dit (mede) vanwege de haast meditatieve kwaliteit daarvan. Maar er is natuurlijk ook een andere kant aan het maken van keramische objecten, opruimen, schoonmaken, mislukkingen, twijfels en deadlines.

Om mijn interne batterij opgeladen te houden ga ik naar tentoonstellingen, galeries en musea’s. Daarnaast probeer ik ook fysiek fit te blijven. Gezond eten, voldoende nachtrust, joggen, meditatie en yoga.Yoga wandeling 2016 strand

Hoe combineer je inspiratie en fysieke training? Inderdaad een Yoga wandeling maken.

Lees verder De keramiek textuur van een Yoga wandeling

Expressie is de essentie van handgevormd keramiek

Wat is de essentie van handgevormd keramiek?

Die vraag is moeilijk te beantwoorden. Het is geen nieuwe vraag; naar de “essentie van de kunst” (esthetica) wordt al eeuwen gezocht, misschien al sinds de Griekse oudheid. Maar ook dichter bij huis kom ik ‘m tegen. Bijvoorbeeld bij het optreden van “ANECKXANDER” van Alexander Vantournhout.

“Fascinerende solo over schoonheid en imperfectie. Eén acrobatisch lichaam, een handvol zorgvuldig gekozen objecten en drie variaties op eenzelfde stukje pianomuziek”

Reuring 2016 FolderWoorden doen dit optreden geen recht, ik vond het een indrukwekkende performance, een onderzoek naar de essentie vandans en acrobatiek. Is dit ook van toepassing op keramiek?

Lees verder Expressie is de essentie van handgevormd keramiek

[English] Handgevormd en gedraaid figuratief steengoed keramiek