Kunstmarkt Makado 2012

Kunstmarkt in het jarige Makado Purmerend

Zaterdag 17 november 2012 is er voor de vierde keer kunstmarkt Makado in Purmerend (John F. Kennedyplein, Wheermolen Purmerend) van 9.00-17.00 uur. Bijna 30 kunstenaars stellen hun kunstwerken ten toon in dit gezellige (overdekte) winkelcentrum.  Je begrijpt; ook ondergetekende is van de partij…

Kunstmarkt Makado 2009
Kunstmarkt Makado 2009

40 jarig jubileum

Het Makado is inmiddels al 40 jaar geleden gebouwd in de toen nog nieuwbouwwijk Wheermolen van Purmerend. Het heeft een zeer bedrijvige winkeliersvereniging die veel activiteiten in en om het centrum organiseert, zoals een boekenmarkt, een kinderrommelmarkt en dus ook ééns per jaar een kunstmarkt.  Na 21 jaar heeft Rikus Bijvoet het voorzitterschap overgedragen aan Artur Keyner.  Ik hoop van harte dat hij de kunstmarkttraditie op het Makado zal voortzetten.

Kunstmarkt Makado
Kunstmarkt Makado 2009

Het Makado een begrip in Purmerend

Ik “ken” het Makado al voordat het gebouwd werd, er stonden slechts houten bouwketen in het gras waar de kersverse bewoners van de wijk hun boodschappen konden doen.  Nou ja kennen, ik was toen erg jong, dus meer van horen zeggen…

Wij (mijn ouders en m’n broer en ik) woonden net in Purmerend toen het Makado werd geopend, nog niet overdekt (dat gebeurde pas in 1976), maar wel spiksplinternieuw. Na de grote brand in 1980 werd weer een groot deel van de winkels in bouwketen gehuisvest, wat ik mij nog wel goed kan herinneren (o.a. de “tabakszaak” van Oostrom waar ik altijd mijn stripboekjes kocht). Uiteraard is het winkelcentrum weer hersteld van de brand en al een aantal keren grondig gerenoveerd tot het sfeervolle centrum van nu.

Mijn eerst markt ervaring

Voor mij is het Makado ook de plek waar ik, toen ik een jaar of 7 was al succesvol mijn handel aan de man bracht. Nee nog geen keramiek,maar plantenstekjes op de Koninginnedag vrijmarkt die nog steeds jaarlijks in het winkelcentrum plaats vindt. Om eerlijk te zijn had mijn broer geloof ik meer succes met het verkopen van zijn postzegels, dan ik met de stekjes, maar ik heb er toch zeker een paar dubbeltjes aan overgehouden…  (en het geld was toen véééél meer waard).

Kunstmarkt Makado Purmerend

Komende zaterdag 17 november is het dus weer zover, dan sta ik wederom in het Makado mijn handel aan de man te brengen. Welke steengoed keramiek ik deze keer zal mee brengen, is op dit moment nog niet zeker…

Terwijl ik dit schrijf stook ik mijn nieuwe beelden in de (glazuur) oven (even kijken: de pyrometer wijst nu  791 oC aan, dus het moet nog even). Hoe dan ook een bezoekje aan deze markt is zeker de moeite waard, dus ik hoop U daar te spreken!

Daniel Bende
Daniel Bende
Keramist bij DFB-keramiek
Ontwerpt en creëert onder de handelsnaam DFB-keramiek handgedraaid figuratief steengoed keramiek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.