DFB-keramiek uil v2

Keramiek website restyled

Sinds 2006 is www.DFB-keramiek.nl een informatie keramiek website over keramiek, klei, stoken en glazuren. In de tussenliggende jaren zijn er pagina’s toegevoegd en wijzigingen aangebracht, maar vanaf vandaag is de site compleet gerestyled.

DFB-keramiek is begonnen als een signatuur op de keramische beelden die ik maak. Omdat ik mijn werk niet met mijn complete naam wilde signeren, maakte ik een stempel van de drie letters van mijn naam (Daniel, Franciscus Bende), ofwel “DFB”.

Keramiek website

Eind 2005 ben ik begonnen met het schrijven van een aantal artikelen over mijn visie op keramiek en de technische kanten van het stoken en het ontwikkelen van glazuren. Mijn doel was om deze artikelen op internet te publiceren. Toen bleek dat de naam DFB-keramiek op internet nog vrij was, was de keuze voor de naam snel genomen.

Ik heb de naam “DFB-keramiek” geregistreerd en de site online gezet. Met deze site wilde ik een aantal technische zaken van het keramiek onder de aandacht brengen, met name het stoken en het glazuren van keramiek.

Informatieve site

“Er was eens lang geleden een prachtige, stralende kwarts. Hij was met vreselijke pijn uit moeder aarde geslingerd, en nam zijn glanzende gestalte aan midden in het pegmatiet” (Gustav Weiß, 1991).¹

Met het bovenstaande citaat als lijfspreuk staat de site www.DFB-keramiek.nl sinds april 2006 op het web. Het is een informatieve site over glazuren en stoken van (steengoed) keramiek.

De site is bedoeld voor geïnteresseerden van het keramische proces. Ik denk dat meer kennis van het proces, ook meer verdieping geeft bij de waardering ervan, en daardoor ook meer voldoening bij het gebruik (soms letterlijk zoals bijvoorbeeld een beker, maar natuurlijk ook het “visuele gebruik” bij niet-gebruikersgoed). Hoewel keramiek een visuele kunstvorm is, waarvan het “publiek” alleen het eindproduct te zien krijgt, denk ik dat het achterliggende proces zeer belangrijk is. Het is daarom voor de keramisch kunstenaar zeer belangrijk dit proces ook uit te dragen.

De site is tevens bedoeld voor mede keramisten. Zelf ben ik altijd zeer geïnteresseerd, bij het bekijken van keramiek van anderen hoe het gemaakt is, welke techniek, welke stooktemperatuur, welke klei, etc. etc. . De meeste keramisten die ik heb gesproken hebben mij daar altijd graag en uitgebreid antwoord op gegeven. Met deze site wilde ik hetzelfde doen en omdat ikzelf met veel plezier glazuren ontwikkel, ben ik daar dieper op ingegaan.

Restyling

De site heeft een compleet nieuw uiterlijk gekregen, gebaseerd op de look van mijn internet “visitekaartje”www.DanielBende.nl (inmiddels ook deel van deel van de DFB-keramiek website). Inhoudelijk is de site ongeveer gelijk gebleven behalve de pagina’s over glazuren.

 

Op de pagina “Het glazuur II: wat is glazuur?” ben ik nu wat dieper ingegaan op de glazuur theorie. Via drie invalshoeken wordt een voorbeeld glazuur theoretisch beschouwd. Op deze pagina ga ik in op het receptniveau, de chemische samenstelling en de Segerformule van glazuren. Dit is echt voor de glazuur-theoretici onder ons.

Voor meer praktische informatie over het glazuren van keramiek heb ik de pagina “Het glazuur III: in de praktijk” geschreven. Hier ga ik in op het correct glazuren van werk en het herkennen en voorkomen van glazuurfouten.

Tenslotte heb ik de pagina’s over het ontwerpen van glazuren en het stoken van keramiek iets aangepast. Verder zijn er vele foto’s uit de praktijk en mijn werk toegevoegd. Ik hoop dat zo nog vele jaren steeds meer mensen kennis nemen van het intrigerende keramische proces…

Opmerkingen zijn welkom

Het bouwen van een site blijft (net als mijn keramiek) handwerk. Als u een foutje op de site ontdekt, vragen of opmerkingen heeft, neem a.u.b contact met mij op, bijvoorbeeld via de mail: Daniel@DFB-keramiek.nl.

Alvast bedankt.
¹(Pegmatiet is een kwartsgesteente, waaruit door verwering uiteindelijk kleimineralen ontstaan, waarvan kwarts de belangrijkste bouwsteen is. Dit sprookje eindigt, door toedoen van aarde, vuur, ordening en toeval in het ontstaan van klei.)
Daniel Bende
Daniel Bende
Keramist bij DFB-keramiek
Ontwerpt en creëert onder de handelsnaam DFB-keramiek handgedraaid figuratief steengoed keramiek.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.