Glazuurproeven, uitegestelde behoeftebevredeging

Uitgestelde behoeftebevrediging

Sinds het onderzoek van psycholoog M. Mischel in de jaren zestig is bekend dat mensen die langer weerstand kunnen bieden aan een bepaalde behoeftebevrediging, maatschappelijk succesvoller zijn dan diegene die naar de instant gratificatie streven.

Fasen van het creatieve proces (Kneller 1965, The art and science of creativity)In het ontwerpproces is dit niet anders. Volgens G. Kneller (1965, “The art and science of creativity”) begint het ontwerpen met de ambitie een oplossing te zoeken van een bepaald probleem. Hiervoor moeten vijf fasen worden doorlopen, waarna (hopelijk) een oplossing is gevonden voor het betreffende (design) probleem. Er zijn echter veel oplossingen, de één meer esthetisch verantwoord dan de ander. Van top designers is bekend dat zij langer met het onbehagelijke gevoel van een onopgelost probleem kunnen rondlopen en (daardoor) uiteindelijk met een esthetisch betere oplossing komen (stap 4 in het model van Kneller).

Geduld

Bij het maken van keramiek is de behoeftebevrediging altijd ver te zoeken. Wie keramiek maakt, moet geduld hebben; tussen het idee en het eindproduct kunnen weken zelfs maanden zitten. Het hele proces van maken, drogen, biscuitstook, glazuren en tenslotte de glazuurstook kunnen niet worden versneld zonder het risico op fouten (of totale mislukking) te vergroten; is de gevormde klei niet compleet droog, dan ontploft het in de oven, om maar iets te noemen.

Van een barium mat een goede vriend maken

Deze week ben ik bezig geweest met het ontwerpen van een barium mat glazuur. Hiervoor zou ik een willekeurig recept kunnen overnemen van een boek of het internet en met een beetje mazzel werkt deze ook nog. Toch is dat niet de manier om tot een bevredigend glazuur te komen. Het zou een onbekende zijn, terwijl het een innige vriend moet worden waarvan je alle nukken kent.

Werktafel glazuurproeven 2

Het is daarom zaak vooraf na te denken over het gewenste resultaat, bestudering van de (mogelijk) te gebruiken grondstoffen en het opstellen van een proevenreeks. Pas daarna deze reeks (zonder fouten) af te wegen, onderling te mengen en op proefplaatjes aan te brengen en te stoken op de correcte temperatuur. Om daarna de resultaten te bestuderen en hopelijk met één proef verder te kunnen gaan (gewenst effect beter uitwerken, kleurontwikkeling, etc.).

Werktafel glazuurproeven

Zelfkastijding

Het is een hoop moeite om een “potje” van een glazuur te voorzien (dat je tegenwoordig ook bij de keramiek leverancier kant-en-klaar kan kopen). Is het zelfkastijding? Nee, volgens mij het is uitgestelde behoeftebevrediging en blijkens onderzoek van Mischel en Kneller zelfs wetenschappelijk zeer verantwoord!

Nou ja, dat houd ik mijzelf in ieder geval voor, nu ik verder zoek naar een glazuur waar ik in 2009 aan was begonnen. Ik hoop dat de proefjes mij weer een stap verder brengen….

Geduld is een schone zaak….
Werktafel glazuurproeven bariumcarbonaat

 

 

About Post Author

Een gedachte over “Uitgestelde behoeftebevrediging”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.