Keramiek ideeën, gewoon een kwestie van doen

Keramiek ideeën, gewoon een kwestie van doen

Bij schrijvers met “writers block” raakt het brein verstopt, bij keramisten met veel keramiek ideeën is het precies andersom; als zij hard aan het werk zijn raakt niet de geest maar de afvoer verstopt…

Afgelopen weken heb ik hard gewerkt aan nieuw werk, veel klei gedraaid, vormen gemaakt die ik de laatste jaren niet hebt gedraaid, nieuwe manieren van decoreren geprobeerd, etc. etc..

Dat betekent veel kleding, gereedschap en de gootsteen vol klei. De afvoer raakt daar gelukkig niet van verstopt; ik heb een bezinkbak, maar deze begint vol te raken (een vervelende klus om deze leeg te scheppen, “but a man’s got to do, what man’s got to do“).

Keramiek Nieuwe IdeeenHet is voor mij belangrijk om te blijven spelen met de klei, ideeën ontstaan, ideeën worden afgewezen, ideeën blijken niet uitvoerbaar (met alle ongelukken in de oven van dien) en sommige ideeën worden misschien nog ‘ns wat.

Maar hoe blijven de ideeën stromen? Ik heb daar niet echt een antwoord op, maar voor dit blog heb ik ‘ns op een rijtje gezet wat voor mij belangrijk is.

Zorg goed voor jezelf

Hand made keramiek maken is een fysieke bezigheid, je belangrijkste werktuig is je eigen lijf, dus daar probeer ik zo goed mogelijk voor te zorgen. De volgende zaken vind ik belangrijk:

 • Gezond eten
 • Voldoende water
 • Voldoende nachtrust
 • Bewegen
 • Mediteren

Alles met mate want ik moet natuurlijk tijd overhouden om keramiek te maken.

Blijf actueel

Er is tegenwoordig eerder een teveel dan te weinig aan informatie. Maar als je op zoek bent naar specifieke kennis is het vooral een kwestie van filteren waar je de juiste informatie kan vinden. Ik kwam tot onderstaande rijtje:

 • Vak literatuur (tijdschriften/boeken)
 • Exposities (museums, galeries etc.)
 • Blogs/websites
 • Social media
 • Scholing

Keramiek Nieuwe Ideeen, Mood Board

Keramiek ideeën uitwerken

Als je fysiek in staat bent om keramiek te maken, je de kennis hebt opgedaan, je deze kennis actueel houdt dan is het tenslotte alleen nog een kwestie van doen:

 • Schets/notitie boek
 • Mindmap
 • Moodboard
 • Spelen met klei
 • Spelen met decoraties
 • Spelen met vuur (maar wel voorzichtig)

(natuurlijk is het design of creatieve proces meer dan bovenstaande, maar dat is voer voor een volgend blog…)Keramiek Nieuwe Ideeen 2

Blijf nieuwsgierig

Gierig zijn is niet goed, behalve als het nieuws-gierig is.

Ik denk dat nieuwsgierigheid nog het belangrijkste is wat mij drijft tot het maken van keramiek. De vragen zijn haast eindeloos

 • Hoe kan ik dit (beter) maken/draaien?
 • Hoe kan ik dit (beter)decoreren?
 • Wat is mijn boodschap?
 • Hoe kan ik dit overbrengen?
 • Waarom reageren de materialen op deze manier?
 • Hoe ziet het er uit na de stook?
 • Hoe kan het beter?
 • ……….

Keramiek Nieuwe Ideeen, gewoon doenNee ik heb geen last van een “Creative block”, ik vraag mij alleen af hoe ik alles kan maken, wat ik wil maken. Of ik daar ooit antwoord op krijg…..

Daniel Bende
Daniel Bende
Keramist bij DFB-keramiek
Ontwerpt en creëert onder de handelsnaam DFB-keramiek handgedraaid figuratief steengoed keramiek.

6 gedachten over “Keramiek ideeën, gewoon een kwestie van doen”

  1. Thnx Linda,
   Schetsen is inderdaad moeilijk, maar krabbels of notities (zoals ik ze maak) zijn ook nuttig. 3d design is een mooie aanvulling; een schets- of notitieboek kan inderdaad ook een PC, smartphone of tablet zijn. Heb je tips voor de te gebruiken software/app?

   Groetjes,
   Daniel

  1. Dank je wel Agnes!
   Naast keramiek maken, geeft mij het schrijven erover ook veel plezier (hopelijk evenveel plezier als de gebruikers van m’n keramiek en de lezers van dit blog 😉

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.