Terra Sig overgieten

Terra Sig Eigen Keramiek Projecten

Op dit moment ben ik de terra sig techniek aan het bestuderen. Tijd maken voor eigen keramiek projecten is belangrijk, in ieder geval voor mij.

De laatste maanden heb ik hard gewerkt aan een advies over een lokale (aardewerk) klei, een enquĆŖte onder de lezers van mijn nieuwsbrief en het volgen van een branding cursus. Allemaal mijn moeite en tijd meer dan waard.

Terra Sig proefjes afwegenHoe leerzaam dit ook allemaal was, soms stuit ik op een techniek die ik nader wil onderzoeken. Keramiek is bij uitstek een veld waar veel technieken een rol spelen. Ik lees altijd graag over allerlei methodes. Maar om een techniek “echt” te leren kennen moet ik de theorie in de praktijk brengen.

Wat is Terra Sig?

Terra sigillata is een keramische afwerking uit de klassieke oudheid en staat onder diverse namen bekend. Tegenwoordig wordt het door keramisten meestal “terra sig” of kortweg “sig” genoemd.

De historie en herontdekking van terra sigillata is fascinerend, maar ook verwarrend. Alleen al de vertaling is verwarrend. In oudere teksten wordt het meestal als “verzegelde aarde” , tegenwoordig als “gestempeld aardewerk” vertaald.

Andermaal verwarrend omdat de term ook wordt gebruikt voor een type aardewerk dat werd geproduceerd in het Romeinse rijk. Maar de “terra sig techniek” is ontstaan ver voor het het Romeinse rijk in o.a. Egypte en Griekenland. Door de introductie van (lood) glazuren raakte de techniek vanaf zo’n 400 BCE in de vergetelheid.

Pas in het midden van de vorige eeuw werd de techniek herontdekt. Pete Pinell (University Nebraska-Lincoln) heeft tijdens NCECA 2018 een zeer informatieve lezing hierover gehouden.

Oh, had ik al gezegd dat terra sigillata ook de benaming is van “medicinale aarde” van het Griekse eiland Lemnos? Tja terra sig is verwarrend veelzijdig…

De terra sig techniek

Heden ten dage bedoelen keramisten met “terra sig” een keramische afwerking van zeer fijne slib. Het “verzegelt” de klei met een matte glans, maar maakt het niet waterdicht. Het eindresultaat lijkt op klei die is gepolijst, zoals bijvoorbeeld precolumbiaans keramiek, maar dan met een op een andere manier verkregen glans.

Traditioneel wordt de slib aangebracht op droge klei en gestookt op aardewerk temperaturen (1000 tot 1100 oC). Tegenwoordig wordt het ook op steengoed (cone 6-8) temperatuur gestookt, al dan niet ondersteund met glazuren, washes of pigmenten.

Terra Sig in maatbeker

Ook het polijsten van de scherf nadat terra sig is aangebracht wordt wel gedaan om de glans te verhogen. Een samensmelting van technieken uit verschillende culturen gescheiden door oceanen en millennia: we leven in interessante tijden (nog een rede waarom terra sig soms wordt verward met gepolijste keramiek en vice versa) šŸ™‚

Wat ga ik er mee doen?

Terra sig is niet alleen interessant. Het mooie is dat je het zelf kan ontwikkelen. En dat is voor mij de enige manier een techniek “eigen te maken”. En ook de leukste.

Terra Sig Proefplaatjes

De eerste proefplaatjes heb ik inmiddels gemaakt en gestookt. Veel belovend! Wat ik er mee ga doen? Dat weet ik nog niet helemaal. De mogelijkheden en onmogelijkheden verkennen moet ik nog doen. En dat lukt niet op proefplaatjes, maar alleen op nieuw werk. Dus ik ga weer hard aan de slag achter de draaischijf…

Meer lezen over terra sig

GeĆÆnteresseerd in de technische kanten van “terra sig”?

Terra Sigillata: Contemporary Techniques, Rhonda WillersRecent verscheen het boek van Rhonda Willers “Terra Sigillata: Contemporary Techniques”. Hierin wordt zeer uitgebreid de technische kanten van terra sig beschreven en de hedendaagse keramisten die er mee werken. Tevens een hoofdstuk met de historische context, een aanrader!

In het boek “The Ceramic Process”, van Anton Reijnders wordt in hoofdstuk 10 het maken van de terra sig slib en alle factoren die van invloed zijn, op zeer heldere wijze beschreven. Het mist een historisch overzicht, maar dat wordt meer dan goed gemaakt door alle andere technische informatie die het boek bevat.

This post is also available in / Dit bericht is ook beschikbaar in: Engels

Daniel Bende
Daniel Bende
Keramist bij DFB-keramiek
Ontwerpt en creƫert onder de handelsnaam DFB-keramiek handgedraaid figuratief steengoed keramiek.

4 gedachten over “Terra Sig Eigen Keramiek Projecten”

  1. Tof dat u dit onderzoekt. Ben er ook mee bezig met wisselt resultaat. Ik stuur nog we eens een mailtje

  2. Ha Daniel, weer een mooi artikel.
    Ik vind deze techniek ook heel interessant maar heb er nog nooit mee gewerkt. Jouw enthousiasme nodigt wel uit, dus wie weet …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.