keramiek details Glazuur Close-up

De duivel zit in de keramiek details

Handgemaakte keramiek gaat om details. De keramiek connaisseur schouwt ieder stuk keramiek dat aanspreekt nauwkeurig. Kijken, voelen, indien mogelijk pakken en omdraaien. Hoe is de voet afgedraaid, past de lip bij de afwerking, de afwerking bij de vorm, etc. etc.

handgemaakte koffie napjes buitenkoffie napje in de handHet is inmiddels week zes in onze corona lockdown. Het nieuws gaat over aantallen slachtoffers, IC bedden, beademingsaparatuur en beschermingsmiddelen. Ik werk thuis en omarm de richtlijnen. Keramiekmarkten zijn afgelast, dus ik heb mijn webshop geopend. Iedereen moet helpen dit virus te beteugelen en ik draag ook mijn beperkte steentje bij.

Keramiek details zijn ver weg, lijken iets van voor deze pandemie. Maar zoals het gezegde luidt; de duivel zit in de details. En deze duivel helpt ons de details te waarderen. En dat is iets dat meer dan ooit nodig is.

Koffie napje

Terwijl ik dit achter mijn laptop  schrijf, speelt mijn hand met de lijnen van mijn koffie “napje”. Gisteren uit de oven gekomen en nu al deel van mijn leven. Ik stook sinds enige tijd zo’n 50 graden hoger tot 1280 graden Celsius om de glazuren meer diepte te geven. De afwerking wordt meer één met de scherf, de terra sig wordt “steniger”, de scherf harder. Het is alsof ik een door de zon opgewarmd stukje rots in mijn handen heb.

handgemaakte koffie napjeskoffie en laptopDit zijn een paar van die details waar ik mij in kan verliezen. Voor sommige klanten zijn dit de details waarom zij mijn werk aanschaffen. Maar het kan natuurlijk verschillen . Ik ben blij dat liefhebbers de moeite nemen de details te ontdekken en waarderen.

Handgemaakte keramiek heeft zoveel details zodat je steeds andere kan vinden. Zodra het meer deel van je leven wordt, wordt je ook bewuster van deze details. En daardoor kan je er ook steeds meer van genieten.

Keramiek details een detail van je leven

Het is alsof ik om mijn eigen grapjes lach, maar ik hou van mijn eigen koffie napjes. Als ik de keramiek details leer kennen van mijn napje, leer ik ook de details van mijn leven kennen. Keramiek details maken deel uit van mijn levens details. En als ik  de details van mijn eigen leven niet ken, kan ik ook niet opzoek naar de details waarvan ik geniet.

handgemaakte koffie nap onder microscoopkeramiek glazuur onder de microscoopGlazuur detail koffie napjeEn dat is wat keramiek mij heeft geleerd en zal blijven leren. Het leven bestaat uit heel veel details, net zoals keramiek. Bij grote gebeurtenissen, moet je niet de mooie details uit het oog verliezen. De duivel zit in de details, leer ze te ontdekken, net zoals de keramiek connaisseur.

Er zijn mooie en minder mooie details waar wij mee worden geconfronteerd. Blijf juist in deze tijd ook genieten van de waardevolle levens details, zoals die van handgemaakte keramiek 🙂

glazuur detail 2


Genoten van dit blog?  Word dan lid van de “Keramiek Bende” zodat ik u op de hoogte kan houden van de nieuwe!

Wordt lid van de Keramiek Bende

About Post Author

6 gedachten over “De duivel zit in de keramiek details”

  1. Hallo Daniel
    Ja, ik ben het met je eens, details te willen, leren zien. Weg uit de vluchtigheid van de ” beperkte ” tijd. Zo kunnen we het unieke anders zijn zien en ervaren van elke andere mens en dier. En zijn noden. Alle mensen zijn ongelijk (boek van H. Galjaard). Zo is het ook met de keramiek van een keramist. Het is een keuze ,die mij verrijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.