Handgevormde keramiek vaatwasserbestendig-074507457

Is handgemaakte keramiek vaatwasserbestendig?

Stuit de droom om jezelf te omringen met handgemaakte keramiek op praktische bezwaren zoals vaatwasserbestendig? Wie mooi wil zijn euh .. mooie keramiek wil gebruiken … moet lijden?

Of beter nog om Willem Elsschot te citeren:

[…] want tussen droom en daad
staan wetten in de weg en praktische bezwaren
(Willem Elsschot 7 mei 1910)

Handgevormde keramiek in actieGelukkig niet! Handgemaakte droom keramiek en  vaatwasser gemak stuiten absoluut niet op praktische bezwaren. Tenminste niet als je de keramiek glazuren zorgvuldig samenstelt en correct stookt.

Vaatwasserbestendig keramiek

Onze vaatwasser gebruiken wij dagelijks. Wat een luxe om alle vaat direct uit het zicht in de vaatwasser te zetten. ‘s Avonds zetten wij hem aan en ‘s morgens straalt de vaat ons weer tegemoet. Maar om de vaat schoon te krijgen wordt een pittig schoonmaak-middel gebruikt.

Handgevormde keramiek kommenVaatwastabletten zijn erg basisch, net zoals zeep en soda. Prima om schoon te maken, maar het kan het glazuur van je vaat aantasten. Ik weet nog dat mijn moeder de oude borden van mijn oma schoonmaakte in de vaatwasser. Het bloemetjes decor op de randen van de borden waren (bijna) verdwenen. Zo corrosief kan het schoonmaakmiddel zijn.

Bij moderne keramiek is rekening gehouden met de kracht van de vaatwasser. Deze borden en kopjes zijn zoals dat heet vaatwasserbestendig. En dat is prima te doen. Glazuren op keramiek zijn één van de meest onverwoestbare materialen die mensen kunnen maken. Maar… dan moet het glazuur wel goed ontworpen en gestookt zijn.

Sterke handgemaakte keramiek glazuren

Een goed ontworpen glazuur is absoluut vaatwasserbestendig. De glans en de kleuren blijven je tegemoet stralen ook na dagelijks gebruik in de vaatwasser. Sterker nog ook matte glazuren slijten niet in de vaatwasser. Deze glazuren kunnen even sterk en onverslijtbaar zijn als hun glanzende soortgenoot.

Handgevormde keramiek met druivenWaar komt dan de mythe vandaan dat je handgemaakte keramiek alleen met de hand mag wassen? Tja, niet alle glazuren zijn met evenveel zorg samengesteld. Daarnaast kan een glazuur niet correct worden gestookt. Want ook het beste glazuur dat niet op de juiste temperatuur wordt “afgebakken” zal nooit sterk worden.

Ik stook op steengoed temperatuur, zo’n 1280 oC . Dat zorgt voor een zeer sterke (waterdichte) scherf en een slijtvast glazuur. Maar een goed uitgebalanceerd glazuur kan ook op aardewerk worden gemaakt. De scherf is dan weliswaar poreus en wat minder sterk, het glazuur kan even onverwoestbaar zijn als zijn steengoed tegenhanger. Mits het glazuur maar speciaal is ontworpen voor de betreffende temperatuur!

Gebruik handgemaakte keramiek

Handgemaakte keramiek kan dus prima vaatwasserbestendig zijn. Dat dit niet altijd het geval is heeft te maken met het glazuur in combinatie met de correcte stook. Is één van beide niet goed, dan zijn de prestaties in de vaatwasser ook niet optimaal. De maker kan het je vertellen.

Koffie in handgemaakte keramiekHandgevormde keramiek gebruikenZelf maak ik zowel keramiek sculpturen als gebruiksgoed. Ik ontwerp mijn glazuren zelf, voor de temperatuur waar ik op stook. Ik kan zodoende ook beoordelen of het glazuur slijtvast zal zijn. Maar de beste test is natuurlijk, gewoon gebruiken. Ik eet en drink al jaren uit mijn eigen gemaakte servies. En sinds jaar en dag reinig ik deze, zonder enig probleem in de vaatwasser.

Weet je niet de herkomst, is het antiek of is de keramiek voor decoratief gebruik? Neem dan het zekere voor het onzekere en was het met de hand. Maar als je de maker kent, geniet dan dagelijks van je handgemaakte keramiek en was het af zoals jij wilt, bijvoorbeeld in de vaatwasser.


Ook geïnteresseerd in handgemaakte keramiek?

Neem een kijkje in mijn webshop!  Een goed begin van een handgemaakt droomleven .

Pssst: Wordt lid van de Keramiek Bende en ontvang 10% korting op iedere bestelling!

About Post Author

6 gedachten over “Is handgemaakte keramiek vaatwasserbestendig?”

  1. Ook de niet-geglazuurde terra sigillata kommen was ik al jaren in de afwasmachine. Ze zien er nog altijd mooi uit ☺️

  2. Beste Daniel.
    Ik ben een hobbyist, een na-aper en waag mij niet aan serviesgoed.
    Soms zie ik wel eens een kom of oud bord waar onder het glazuur gele vlekken zitten ,een teken dat in de loop der jaren het glazuur in gebreken blijft.
    Zelf was ik met de hand. Bak op 1270 met de inzet kristallen.
    Fijn dat je jij je zo inzet voor de mede keramist, dat wordt gewaardeerd.
    Blijf gezond.

    1. Hoi Leen,

      Goed om te horen dat jij dat ook ben tegen gekomen (minder goed voor de betreffende borden en schalen 🙂 ). Inderdaad sommige oudere keramiek is niet vaatwasserbestendig. Kristalglazuren zijn weer een heel vak apart, moeilijk om te maken, maar als het lukt des te meer vreugde. Tnx en blijf ook gezond!

      Groetjes,
      Daniel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.