Handgemaakte keramiek en de magnetron (12 of 14)

Is handgemaakte keramiek magnetron veilig?

Ik heb gemerkt dat er nog veel onduidelijkheid bestaat of handgemaakte keramiek magnetron veilig is of niet. Soms wordt zelfs alle keramiek als onveilig voor de magnetron geacht.  Op de site van de consumentenbond staat dit bijvoorbeeld verkeerd.

Maar wees gerust, je favoriete handgemaakte beker of bord is absoluut geschikt voor de magnetron, mits de scherf geen water opneemt(!).  Daarnaast dient deze keramiek te zijn afgewerkt met een geschikt glazuur voor dagelijks gebruik.  Maar dat is uiteraard altijd belangrijk, niet alleen voor gebruik in de magnetron.

Dus gebruik handgemaakt keramiek zoals je wilt, ook in de magnetron.

Magnetron veilig keramiek: de ASTM standaard

Zoals gezegd het belangrijkste is dat keramiek geen water opneemt in de scherf. Als dat gebeurd verwarmt de magnetron dit water tot stoom en wordt de keramiek zeer heet (!). Er is daarom een Internationale standaard ontwikkeld door de ASTM. Hierin zijn normen vastgesteld waarbinnen het opwarmen van voedsel veilig kan worden verricht.

Als gebruikskeramiek aan deze standaard voldoet wordt het als  “magnetron veilig’ beschouwd. Let op: de magnetron verwarmt dus niet de scherf, maar wel het voedsel in of op de keramiek. De betreffende keramiek kan dus wel warm/heet worden van hetgeen wordt opgewarmd.

Steengoed en porselein (indien correct gestookt) nemen minder dan 1% water op en zijn daardoor bijna per definitie “magnetron veilig”. Sommige aardewerk keramiek (waarvan de klei speciaal is ontworpen  voor een lage absorptie op lagere temperatuur) kan dat ook zijn, maar dat komt minder vaak voor.

Handgemaakte keramiek is magnetron veilig

Uiteraard moet het glazuur van de handgemaakte keramiek geschikt zijn voor gebruiksgoed (niet giftig en bij voorkeur ook vaatwasserbestendig ). En bovendien geen metaal luster decoratie hebben, zoals een goudkleurige randje op de lip van een kopje. Zo’n (zeer dun) laagje metaal kan vonken veroorzaken in de magnetron. Dat is de reden dat je ook geen bestek in de magnetron mag stoppen.

Dus met genoemd voorbehoud: gebruik handgemaakte keramiek met veel plezier, ook in de magnetron.

Chocolade Beker Cake

Ik maak steengoed keramiek om dagelijks te gebruiken, ook in de vaatwasser en magnetron. Ook op zoek naar handmade gebruikskeramiek? Neem dan een kijkje in mijn webshop.

Heb je jouw favoriete keramiekbeker in huis? Ga er dan direct van genieten. Bijvoorbeeld door er een “Chocolade Beker Cake” in te bakken in de magnetron…

Chocalade mug cake in handgemaakte Keramiek

Zelfrijzend bakpoeder, cacao, suiker, (zonnebloem)olie en melk bij de hand? Maak binnen 5 minuten een overheerlijke “Chocolade Mug Cake”. Het recept dat ik heb gebruikt staat op de site van collega blogger Laura op Laura’s Bakery  maar er zijn nog vele andere snelle magnetron recepten te vinden.

Eet smakelijk!

Meer weten over de technische kant van magnetron veilheid van keramiek, lees dan  verder in het volgende blog…Ook 10 % korting op handgemaakte keramiek?

Word lid van de Keramiek Bende en ontvang 10% korting op iedere bestelling in mijn webshop!

This post is also available in / Dit bericht is ook beschikbaar in: Engels

Daniel Bende
Daniel Bende
Keramist bij DFB-keramiek
Ontwerpt en creëert onder de handelsnaam DFB-keramiek handgedraaid figuratief steengoed keramiek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.