Moderne Keramiek Traditie - HandgemaakteBeker

Vechten voor een moderne keramiek traditie

De moderne keramiek traditie grijpt om zich heen. In het oog van de storm is het pad ervan moeilijk te doorgronden. En ik voel mij midden in de hedendaagse keramiek storm. Maar ondanks dat de haren mij voor het gezicht zijn gewaaid, zie ik een nieuwe windrichting ontstaan. Een nieuwe koers die volgens mij het waard is om voor te vechten.

Handgemaakte beker leerhard

Het nieuwe kapitaal is de gedeelde kennis, wereldwijd. Nieuwe groepen verenigen zich rond digitale platformen zoals FB,Insta, linkedIn, maar ook specifieke sites voor keramisten zoals glazy.org. In dit soort omgevingen wordt kennis gedeeld, opinies opgegooid en discussies gevoerd.

Er wordt met andere woorden cultuur gemaakt. Een nieuwe traditie ontwikkelt zich, niet langs scheidslijnen van locatie, landgrenzen of vermeende gedeelde historie. Een nieuwe keramiek traditie: dat mag je best vinden, maar waarom zou je vechten?

De moderne keramiek traditie

Deze nieuwe keramiek traditie is volgens mij geen afgebakende techniek, decoratie of stijl, maar juist het ontbreken daarvan. De huidige generatie handgemaakte keramiek varieert van multimedia sculpturen tot bekers van laag gestookte “pit firings” tot doorschijnend porselein (en alles wat daar tussen zit). Wat goed is en minder zal de tijd leren, maar de openheid en vrijheid die eruit spreekt is ongeëvenaard.

Wat ik vooral fantastisch vind is dat de historische culturele referenties overal vandaan kunnen komen. Van klassieke zwartfigurige amfora uit Griekenland tot venusbeeldjes uit Eurasia en Siberië. Van Jomon keramiek uit Japan tot trechterbeker aardewerk uit Drenthe.

Het is allemaal “onze keramiek geschiedenis”. Via moderne technologie kunnen wij deze visuele schatkamer van meer dan 10.000 jaar keramiek tevoorschijn toveren. Van de laatste archeologische vondsten tot de modernste hedendaagse keramiek uit iedere uithoek van onze planeet.

De culturele impact is enorm. Niet langer gevangen in de cultuur van een geografische locatie. Steeds meer keramisten kunnen als een digitale nomade scrollen naar de cultuurmix die hen aanspreekt.

Niet langer afhankelijk van het lokale kennisniveau, maar op onderzoek in alle hoeken van het internet. Via de “Youtube academy” of een digitale opleiding van een gerenommeerde academische keramiek (materialen) docent, alles is mogelijk.

Naar een nieuwe standaard… om Bernard Leach maar eens te parafraseren.

Vechten tegen de storm


Deze storm van ongekende mogelijkheden kent ook zijn keerzijde. Complottheorieën, populisme, achterhaalde gebruiken en rituelen gaan hand in hand. De haters die niet de rijkdom van onze wereldcultuur willen zien, maar kortzichtig vermeend eigen belang. De haatdragende anachronisten die hedendaagse onzin verspreiden. Deze storm moet worden bestreden.

En je mag best vinden dat iemand die gelooft,
zich vrijwillig van verstand heeft beroofd.
Er bazen mogen zijn, maar geen knechten,
maar waarom zou je vechten?

Het Goede Doel – Vechten (1982)

Moderne Keramiek Traditie - Drie Bekers

Niet door tegen dit onnozele gebeuzel te vechten, maar voor een nieuwe open cultuur. Er moet gevochten worden voor moderne gebruiken en rituelen. Inclusieve tradities die openstaan voor discussies en veranderingen. Uiteraard zet ik mij graag in voor de nieuwe keramiek traditie…

Wat is mijn keramiek traditie?


Maar wat is eigenlijk mijn bijdrage aan deze moderne keramiek traditie? Dat is een vraag die ik mijzelf vaak stel. Ik vind dat moeilijk te beantwoorden. Ik ben net zo geïnteresseerd in de technische kant van keramiek en glazuren, als de enorm rijke historie. Vijfentwintig jaar geleden was “A potters book” (1940), van Bernard Leach mijn introductie tot de keramiek traditie (“towards a standard”).

Moderne Keramiek Traditie - Keramiek Vogels Leerhard
Moderne Keramiek Traditie - Keramiek Vogel 1
Moderne Keramiek Traditie - Keramiek Vogel 2

Ik heb de afgelopen jaren veel geleerd over keramiek tradities. Die kan je overal vinden op de meest onverwachtse plaatsen. Bij hunebedden in Drenthe, La Borne in Frankrijk, the potteries in Engeland, maar ook in het museum in mijn woonplaats Purmerend. Ik lees erover, maar als het even kan bezoek ik het ook. Digitaal bekijken is geweldig, maar ter plekke rondsnuffelen in het museum is veel leuker.

Er is oneindig veel te te zien, te leren, te voelen en te ruiken. Wat ik er (tot nu toe) van geleerd heb is dat de cultuur van de mensheid oneindig boeiend is en open staat voor ons allen er kennis van te nemen. Het is ons gezamenlijk erfgoed dat wij moeten vieren.

Ik voel evenveel verbondenheid met de makers van trechterbandaardewerk als het Chinese Sung steengoed (favoriet van Bernard Leach).


Ah, ah, ah, ah, Stayin’ Alive!


Ik maak keramiek waarvan ik vind dat het gemaakt moeten worden. Figuratieve beelden met verwijzingen naar historisch voorbeelden. Sinds kort verkoop ik ook echt gebruiksgoed. Mokken, bekers en kleine schaaltjes. Nieuw in mijn webshop, maar niet nieuw in onze keramiek historie. Hoewel ze natuurlijk net even anders zijn dan al haar voorgangers…

Kortom het verhaal van de handgemaakte keramiek heeft nog steeds een plaats in onze hedendaagse wereldwijde cultuur. En gezien de populariteit van dit ambacht op bijvoorbeeld Instagram, ben ik niet de enige die dat vindt.

En dat is goed nieuws! De moderne keramiek traditie in al haar verschijningsvormen is springlevend.

Mijn geliefde auteur en keramist Robin Hopper had een simpel motto in zijn boek “survival tactics for the visual artist“. Hij leende het van de Bee Gees en het is wat mij betreft het motto voor de gehele nieuwe handgemaakte keramiek traditie:

ah,ah,ah,ah, Stayin’ Alive, Stayin’ Alive!

Moderne Keramiek Traditie - Stook

Ook 10 % korting op handgemaakte keramiek?

Word lid van de Keramiek Bende en ontvang 10% korting op iedere bestelling in mijn webshop!

This post is also available in / Dit bericht is ook beschikbaar in: Engels

Daniel Bende
Daniel Bende
Keramist bij DFB-keramiek
Ontwerpt en creëert onder de handelsnaam DFB-keramiek handgedraaid figuratief steengoed keramiek.

6 gedachten over “Vechten voor een moderne keramiek traditie”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.