Linda Bloomfield Special Effect Glazes

Het beste keramiek glazuurboek van het jaar

Wat is het beste keramiek glazuurboek van het jaar? Als je het aan mij vraagt is dat het boek “Special Effect Glazes” van Linda Bloomfield. Dit is het eerste boek dat uitlegt hoe je voor het analyseren van (bijzondere) glazuren gebruik moet maken van de Segerformule en te plotten op de de Stull grafiek. Hoe je dit gemakkelijk kan dan doen legt de auteur ook uit: door gebruik te maken van Glazy.org.

Dit is de moderne manier om het “mechanisme” achter het glazuur te ontdekken. Met andere (Engelse) woorden “what makes this glaze tick“. Zij is niet de eerste die op deze wijze glazuren analyseert. Met name Matt Katz van Ceramic Materials Workshop is de drijvende kracht achter deze hedendaagse zienswijze. Maar hij heeft er (nog) geen boek over geschreven.

Keramiek Glazuren Proefplaatjes 2

Kortom, wat mij betref is dit het boek om keramisten van de 21ste eeuw de weg te wijzen naar die nieuwe manier van het ontdekken van keramiek glazuren.

Aanvangsboek over keramiek glazuren?

Ik krijg vaak de vraag wat het beste keramiek glazuurboek is voor de beginnende keramist. Ik vind dat altijd moeilijk te beantwoorden, want het ligt eraan wat je precies zoekt. Dit nieuwe boek van Linda Bloomfield is een prima inleiding als je wilt leren hoe je glazuurmechanismen kan onderzoeken.

Keramiek Glazuren Proefplaatjes 2

Ondanks de titel “Special Effect Glazes“, is dit niet alleen een boek over speciale glazuren. In het eerste deel van het boek (bijna de helft) behandelt Linda juist hoe je (ook) “gewone” glazuren kunt ontwikkelen. Maar ja, de titel “Inleiding tot het analyseren van hele gewone glazuren” vond de uitgever vast niet sexy genoeg 🙂

Ben je echter opzoek naar een algemene inleiding hoe je glazuurrecepten moet afwegen, mengen en aanbrengen, dan is dit boek waarschijnlijk niet het meest geschikte. Lees dan om te beginnen “De glazuurgids” (oorpronkelijke titel “Amazing Glaze“) van Gabriel Kline . Ik heb de Engelse uitgave, dus ik weet niet hoe de vertaling is. Sommige (oudere) glazuurboeken zijn heel slecht vertaald, maar in de 21ste eeuw gebeurt dat vast niet meer…


De glazuurroute van de 21ste eeuw

Het nadeel van het boek van Kline vind ik het gebrek aan visie op glazuuranalyse. Waarom ziet het glazuur eruit zoals het er uitziet (en gedraagt). En dat is een leemte die het boek van Linda prima opvult. Zij bouwt voort op het voortschrijdende glazuurinzicht van de 21ste eeuw.

Ik wil de 20ste (en 19e eeuw) niet tekort doen: deze inzichten bestonden toen ook al. R.T. Stull beschreef zijn grafiek in 1912. Maar in de 21ste eeuw is het veel gemakkelijker deze inzichten te gebruiken. En daar haakt Linda handig op in.

Dit is mede dankzij glazy.org. Deze open source glazuur website van Derek Au is veel meer dan een uitwisselingsplatform van glazuurrecepten. Naast de berekening van de Segerformule (UMF in het Engels), plot deze website automatisch het recept op de Stull Grafiek. Op deze wijze wordt de relatie SiO2 en Al2O3 grafisch weergeven. Deze verhouding geeft (meestal) de belangrijkste aanknopingspunten voor de ontdekking van de glazuurmechanismen.

Keramiek Glazuurboek

Het beste keramiek glazuurboek van 2020

Het ontwikkelen van een mooi glazuur is veel werk, zelfs als je voorbeelden te over hebt in receptboeken of op websites. Maar het achterhalen van het glazuurmechanismen omvat nog veel meer speurwerk. Dan moet je niet alleen kijken wat wel werkt, maar ook wanneer het ophoudt met werken.

En het is onmogelijk om alle mechanismen uitputtend te onderzoeken. Dat blijkt ook uit het boek van Linda. In sommige hoofdstukken (zoals het hoofdstuk over metalic glazes) grijpt ze terug op “achterhaalde” inzichten op basis van de verschillende voorbeeld recepten. Dan komt zij met “algemene” uitgangspunten op basis van recepten of ingrediënten die niet helemaal (of helemaal niet) kloppen. Old habits die hard.

Het beste keramiek glazuurboek van 2020: "Special Effect Glazes" van Linda Bloomfield

Ondanks dat verklaar ik (…tromgeroffel…) “Special Effect Glazes” het beste keramiek glazuurboek van het jaar. Dit boek geeft zicht op de nieuwe manier van glazuuronderzoek in de 21ste eeuw.

This post is also available in / Dit bericht is ook beschikbaar in: Engels

Daniel Bende
Daniel Bende
Keramist bij DFB-keramiek
Ontwerpt en creëert onder de handelsnaam DFB-keramiek handgedraaid figuratief steengoed keramiek.

2 gedachten over “Het beste keramiek glazuurboek van het jaar”

  1. Het lastige van de vertaalde boeken zijn de ingredienten die in soms in Nederland niet te koop zijn. Om dat weer om te zetten of uit te rekenen kost veel tijd.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.