Mijn Digitale leven met keramiek

Mijn digitale leven met keramiek is veel werk

Deze week stond het maken van keramiek in het teken van mijn digitale leven. En nee, ik doel niet op de tijd die ik steek in Insta, Twitter of Facebook. Nee, ik bedoel ook niet het werken aan mijn site of schrijven van dit blog. Nee, ik bedoel zelfs niet het werken aan mijn webshop of product fotografie.

Waar heb ik het dan over? De rompslomp die je hebt aan al het digitale gereedschap waarmee je als keramist niet meer zonder kan… En deze week was het meer dan raak.

Na het updaten van de firmware van mijn Bentrup WebBox (een onderdeel van mijn ovenbesturing) knipoogde hij alleen nog maar naar mij. Dat was geen goed teken en daar moest direct wat aan worden gedaan. Daarnaast wilde ik mijn dfb-keramiek.nl mailbox overzetten op de exchange server van outlook.

Dat klinkt als een bescheiden takenlijstje, maar dat zorgde afgelopen week voor aardig wat problemen. Hoe moest ik dat nou weer oplossen?

Bentrup WebBox Logs

Meten is weten en schrijven is blijven zijn mijn motto’s. Dat geldt voor mij, maar ook voor mijn keramiek ovens. Zoals ik klei afweeg voor ik ga draaien, zo meet de oven de temperatuur. Zoals ik blogs schrijf, zo schrijft mijn oven logs. Nou ja, dat doet de oven niet zelf maar de Bentrup WebBox, aangesloten op de ovenbesturing van hetzelfde bedrijf.

Het log is een beschrijving van de stook. Iedere vijf seconden schrijft de WebBox de datum/tijd, temperatuur en de het percentage dat de elementen aan staan weg in een log. En met dat CSV bestand kan je vervolgens de stookcurve weergeven. Daarnaast kan je het stook proces rechtsreeks volgen via de remote control app (“live view”).

Bentrub Remote Live View

Boeiend als de stook goed is verlopen, maar noodzakelijk als er iets fout is gegaan. Dan kan ik nakijken wanneer en wat er mis is gegaan. Maar wat moet je doen als de WebBox alleen nog maar knippert en verder niets meer doet?

Het digitale leven is veel werk

Wat was er aan de hand? Even met Bentrup gemaild en ik kreeg direct antwoord. Bij het updaten van de firmware van de WebBox had het (mini SD) geheugen het begeven. Claus zou mij direct een nieuwe SD kaart opsturen (met de laatste firmware), zodat ik het geheugen kon vervangen.

Bentrup WebBox (niet aangesloten)

Een paar dagen later had ik het nieuwe (mini) kaartje in mijn handen. Dank u wel Bentrup! De oude kaart eruit, de nieuwe erin en ik kon aan de slag…

Nee niet met stoken, maar de WebBox opnieuw aansluiten op de router. Met de handleiding erbij kon ik weer de juiste instellingen vinden. IP adres vaststellen, portforwarding instellen, juiste protocol zoeken voor de SSL verbinding.

Hulp leverancier belangrijker dan product


Enfin ik was even bezig, met vooral zoeken hoe het ook alweer zat… Dit keer heb ik mijn aantekeningen hopelijk beter vastgelegd. Dat scheelt de volgende keer een hoop uitzoekerij (hoop ik).

Bentrup WebBox

Maar na het instellen en testen brandde alle lampjes weer op de juiste plek. En met dit groene licht kan ik weer stoken (en bloggen) en de WebBox weer loggen. Zo heeft iedereen hier zijn taken.

Oh ja en het omzetten van mijn mail naar de exchange server van Outlook? Ook dat ging niet zonder slag of stoot. Maar met wat mailwisselingen van mijn websitehost en uitgebreide telefonische uitleg van Microsoft, is ook dat gelukt.

Zo zie je, een mooi product is fijn. Maar leer je leverancier goed kennen, want met de hulp en inzet van de maker heb je er veel meer aan. Net zoals bij mijn keramiek eigenlijk 🙂


Ook 10 % korting op handgemaakte keramiek?

Word lid van de Keramiek Bende en ontvang 10% korting op iedere bestelling in mijn webshop!

This post is also available in / Dit bericht is ook beschikbaar in: Engels

Daniel Bende
Daniel Bende
Keramist bij DFB-keramiek
Ontwerpt en creëert onder de handelsnaam DFB-keramiek handgedraaid figuratief steengoed keramiek.

4 gedachten over “Mijn digitale leven met keramiek is veel werk”

 1. Hoi Daniel
  Zo bleek je vorige blog over Phil Rogers , “Keramisten moeten héél véél weten” een proloog te zijn. Jij hebt het weer voor elkaar gekregen! De aanhouder wint! Knap hoor!
  Veel plezier en succes toegewenst!
  Groetjes,
  Eveline

  1. Thnx Eveline. Ik had er niet zo bewust over nagedacht toen ik dit stukje schreef, het was simpelweg waar ik deze week druk mee was… maar je hebt helemaal gelijk, keramisten moeten altijd blijven leren 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.