Keramiek biscuit tsook oven

Keramiek Biscuit Stook, een oven vol beloftes

De keramiek biscuit stook is de eerste stook in het keramische proces. Het is de transformatie van klei tot keramiek. Het is de essentiële tussenstap. Tussen handgevormde klei en geglazuurd werk. Na deze stook is er geen weg meer terug naar de kleibak.

Ik hoor mensen lyrisch vertellen over hun laatste raku stook. Tranen van geluk bij uitgraven van een pot uit een “pitfire”. Bevende handen bij het openen van de oven na een glazuur stook. Maar nooit spannende verhalen over de eerste stook. Geen gejuich als de deksel van de biscuit oven wordt opgelicht.

Kommen na biscuit stook

De biscuit stook is het ondergeschoven kindje van de keramiek. Maar het stookproces is magisch, zelfs een biscuit stook.

Waarom geen keramiek biscuit stook?

Kortom van een biscuit stook wordt niemand enthousiast. Hooguit binnensmonds een krachtterm als een S crack wordt ontdekt in de bodem van een schaal. En soms niet eens binnensmonds…. Sommige keramisten slaan deze stook dan maar gewoon helemaal over.

“Single fire glazing” (eenmalige glazuur stook) wordt dit genoemd in het Engels. En er zijn goede redenen voor om dit te doen, het bespaart:

 • Tijd: potje draaien, even drogen en je kan glazuren.
 • Energie: één keer stoken tot de glazuur temperatuur. Geen stook tot 950 oC, laten afkoelen, glazuren en dan nog een keer de oven naar een hoge(re) temperatuur stoken.
 • Geld: Minder tijd en minder energie = minder kosten.
Bekers biscuit stook

Het bespaard kortom. In de keramiek industrie is het eenmalig stoken daarom zeker populair .

Waarom wel een keramiek biscuit stook?

Dan vraag jij je wellicht af waarom ik nog steeds mijn werk eerst biscuit stook. Waarom deze verspilling van mijn tijd en moeite voordat ik het glazuur en definitief stook op veel hogere temperatuur.

Dat doe ik omdat er ook voordelen zijn. Biscuit gestookt werk is:

 • Sterker. Het werk is veel minder breekbaar dan werk dat leerhard is of zelfs beendroog.
 • Poreus. Biscuit gestookt werk zuigt het glazuur veel beter aan. Het is daarom makkelijker aan te brengen dan op (bijna) droge klei.
 • Stress test. Vooraf aan het glazuren de foute werken ontdekken.
Oven geopend na biscuit stook

Voor mij is de belangrijkste reden de “stress test”. Als klei ongeschonden tot ca. 1000 oC kan worden gestookt, dan lukt het ook wel op mijn glazuur temperatuur van 1280 oC (cone 10).

Alleen als die kurk en kurk droog is

Als er iets mis gaat tijdens de biscuit stook, dan zou dat zeker ook gebeuren bij de glazuur stook. En er kan en zal ook van alles mis gaan bij het stoken van keramiek. Zoals:

 • Ontploffingen
 • Scheuren
 • S cracks in de bodem
 • Etc, etc

Daarom is het van belang, net als bij banken, altijd een stress test te verrichten. En altijd werk kurk, maar dan ook kurk droog in de oven te zetten alvorens de oven aan te zetten.

Oven voor de biscuit stook

Een beetje vocht in klei, kan leiden tot een ramp in de oven. Net zo zeker als gelddronken directeuren tot een bankencrisis leiden..

Een oven vol beloften

Dus wat mij betreft is de eerste stook een (bijna) noodzakelijke stap in het stookproces. Een controle stap en een bewerking die het glazuren makkelijker maakt.

Maar het is meer dan dat. Het is het chemisch omzetten van de zachte klei in een steenhard materiaal. Van vormeloze klei naar design. Het is een spannende test van je vaardigheden met klei.

Kortom een oven vol met beloften. De beloften op prachtige handgemaakte geglazuurde keramiek … of niet..

Oké ik stop nu met schrijven, de oven is afgekoeld. Ik ga zo m’n werk even uitruimen. Geen haast, het is immers maar de biscuit stook 🙂

This post is also available in / Dit bericht is ook beschikbaar in: Engels

Daniel Bende
Daniel Bende
Keramist bij DFB-keramiek
Ontwerpt en creëert onder de handelsnaam DFB-keramiek handgedraaid figuratief steengoed keramiek.

4 gedachten over “Keramiek Biscuit Stook, een oven vol beloftes”

 1. Het is altijd weer herkenning, het lezen van jouw blog. Deze keer was het bovendien een mooie reminder: de biscuitstook kan meer zijn dan alleen het proces van het omzetten van de zachte klei naar het keiharde keramiek. Goed om weer even bij stil te staan, dat er meer redenen zijn om de biscuitstook niet over te slaan. Dank je wel Daniel.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.