Keramiek Stook Duivel

Waarom ik een keramiek stook duivel nodig heb

Wat een keramiek stook duivel is? Dat is de geest die de keramiekoven moet beschermen tegen duistere invloeden. Het is de beschermer van de potten die het helse vuur moeten gaan doorstaan.

Waarom ik die nodig heb? Nou dat kan ik je wel uitleggen. Maar laat ik beginnen met het pottenbakkersgebed van bijna 3.000 jaar oud aan Athena, godin van de ambachten:

“Geef dat de pottenbakkers grote winst mogen behalen en sta mij toe om voor hen te zingen.

Maar als je schaamteloos wordt en valse beloften doet, dan roep ik de vernietigers van ovens, Syntribos (verbrijzelen) en Smaragos (verpletteren) en Asbetos (verkolen) en Sabaktes (ineenstorten) en Omodamos (versmelten) bij elkaar die dit ambacht in het ongeluk kunnen storten.”

(Homerus Epigrammen, Fragment 14 (Grieks epos, 8e of 7e eeuw BCE)

Bedreigd door de vijf duivels van pottenbakkersrampspoed kon ik niet anders dan beschermende maatregelen nemen. Het werd tijd mijn eigen keramiek stook duivel te maken.

Keramiek stook duivel of oven godin?

Ik voel mij niet bedreigd door de vijf “Daemones Ceramici” zoals de pottenbakkers in het klassieke Griekenland van Homerus. Maar ik ben geen vreemde van “verbrijzelde”, “verpletterde”, “verkoolde”, “ineengestorte” en “versmolten” keramiek. Ik denk dat iedere keramist dit een keer tegenkomt als hij of zij de oven opent…

Wat de remedie is tegen deze tegenspoed is altijd in discussie. Tegenwoordig lees ik hele tegenstrijdige adviezen op Facebook als keramisten hun ongeluk delen. In het verleden was dit niet anders. Maar waar iedereen het over eens was, is dat je de goden maar beter gunstig kan stemmen voordat je de oven aansteekt.

Keramiek Stook Duivel in de maak

In de wereld gebeurde dit op verschillende wijzen. Soms werd een bloem of een glaasje sake geofferd (of was het gedronken?). In China werden oven goden en godinnen gemaakt ter bescherming. En ik schrik de boze geesten af met mijn eigen gemaakte keramiek stook duivel.

Geen bijgeloof maar Murphy’s law

De laatste stook duivel heb ik al zeker 15 jaar geleden gemaakt, dus het was de hoogste tijd een nieuwe te maken. Deze keer maakte ik mijn duiveltje van witbakkende steengoedklei. Groot plezier bij het maken en bij de biscuit stook geen enkel probleem.

Maar na het glazuren ging het mis. Tijdens de glazuurstook stopte de oven ermee op zo’n 1100 oC. Dat is ver onder de 1280 oC waarop mijn glazuren smelten. Wat was er aan de hand? De wraak van de “Daemones Ceramici”?

Toen de oven was afgekoeld kon ik het zien, de onderste spiraal compleet doorgebrand. Dat is de spiraal die het moeilijkste te vervangen is. Geen boze geesten, maar Murphy’s law.

Doorgebrande spiraal keramiek

“Alles wat fout kan gaan, gaat ook (een keer) fout”.

Maatregelen tegen Murphy

Gelukkig heb ik tegen Murphy’s law al maatregelen genomen. Naast een elektrische oven heb ik ook een gas oven, van hetzelfde formaat. De keramiek van de elektrische allemaal overgezet naar de gasoven, inclusief mijn keramiek stook duivel. Nogmaals gestookt, nu wel tot 1280 oC (cone 10) en klaar.

Oké het duurde iets langer dan ik had gehoopt, maar dan had ik dan eindelijk mijn stook duivel in handen. Ja met handschoenen aan. Deze duivel beschermt mijn oven, maar niet mijn handen als je hem te heet uit de oven haalt..

Keramiek Stook Duivel heet uit de oven

Oh en de elektrische oven? Die heb ik inmiddels weer gemaakt, ik had nog een reserve spiraal liggen om deze direct te kunnen vervangen. Een stook duivel is een goeie beschermer tegen boze geesten.

Reserve materialen op de plank is de bescherming tegen Murphy’s law.

Oven spiraal vervangen

This post is also available in / Dit bericht is ook beschikbaar in: Engels

Daniel Bende
Daniel Bende
Keramist bij DFB-keramiek
Ontwerpt en creëert onder de handelsnaam DFB-keramiek handgedraaid figuratief steengoed keramiek.

2 gedachten over “Waarom ik een keramiek stook duivel nodig heb”

  1. Thnx Marcel,

   Zeker doen: Ik weet zeker dat je dan van alle pottenbakkers rampspoed zal worden gevrijwaard (hier kunnen geen juridische claims aan worden ontleent 🙂

   Groetjes,
   Daniel

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.