Handgemaakte Keramiek Verpakking van Hooi

Handgemaakte Keramiek Verpakking, daar zit een luchtje aan

De 21ste eeuw vraagt om een revolutionaire modernisering van handgemaakte keramiek verpakking. Online business is booming. Ook online kopen en verkopen van handmade keramiek betekent opslag, inpakken en versturen.

Sinds ik mijn online shop op deze site heb geopend, verzend ik niet alleen keramiek. Ik moet ook mijn voorraad opslaan en beheren.

Oké, ik ben geen Amazon of Bol.com, dus voor mij geen grootschalige logistieke infrastructuur. Ik ben gewoon opzoek naar een simpele manier om mijn werk op te bergen en te versturen. Vooral voor bekers, mokken en kleine schalen heb ik nog geen goed opberg systeem.

Hoogste tijd om op zoek te gaan naar een veilige en toekomstbestendige manier van handgemaakte keramiek verpakking en opslag. Voor onze toekomst haal ik mijn inspiratie uit het verleden..

Milieuvriendelijke handgemaakte keramiek verpakking

Sinds ik mijn keramiek ook online verkoop, zoek ik sterke, veilige en milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen. Het werk dat ik met aandacht maak, moet ook met aandacht worden verpakt. En ik moet zeggen, daar moest ik nog flink wat over leren de afgelopen jaren. Dat hadden ze mij nooit verteld op kleischool.

Golfkarton, enkel, dubbel of driedubbele golf. Doosmaten, inpakpapier of bubbeltjesplastic, opvulmateriaal, tapesterkte, documentenhoes voor pakbonnen, etc. etc. Met behulp van een goede leverancier van verpakkingsmaterialen kwam ik stukje bij beetje meer te weten. Maar hoe zat het met de milieuvriendelijkheid hiervan?

Handgemaakte Keramiek Verpakking

Sinds kort is dat gemakkelijker. Mijn leverancier heeft een speciale milieuvriendelijke sectie hiervoor ingericht. Zo kon ik gemakkelijk overschakelen. Mijn opvulmateriaal ging van reguliere opvulchips naar 100% recyclebaar en biologisch afbreekbare “Flo-Pack Green” (op basis van maismeel). Noppenfolie verving ik door een papieren variant (‘Geami WrapPak’). En draagtassen werden van vrolijk gekleurd kraftpapier.

Het is een ongoing project. Dus ik blijf leren en werken aan verbetering van mijn verpakkingen. Maar ook voor de opslag. Ik moest immers nog wat verzinnen voor het voorraadbeheer ….

Historische keramiek verpakking

Een paar jaar geleden bezochten wij Stoke-on-Trent, het historische hart van de keramiek in Engeland. Daar hebben wij veel hedendaagse en ook historische keramiek bekeken in musea en historische pottenbakkerijen (“potbanks“).

De aanvang van de industriële revolutie in de keramiek productie, was geen goed nieuws voor mens en milieu in die regio. In de 18e en 19e eeuw groeiden het aantal op kolen gestookte bottle kilns naar ruim 4.000. Stoke-on-Trent was daardoor bijna permanent gehuld in een dikke mist van stof en roet. Mensen in Stoke-on-Trent (en de de fabrieksarbeiders in het bijzonder) leefden daardoor niet zo lang en gelukkig…

Maar op het gebied van keramiek verpakkingsmaterialen hadden ze toendertijd wel een milieuvriendelijke oplossing. Op de hobbelige paden werd het keramiek vervoerd per paard en wagen. Om dat heelhuids aan te laten komen op de plek van de bestemming verpakten ze het kostbare serviesgoed in … balen stro.

Keramiek opslag: daar zit een (hooi) luchtje aan

Die manier van keramiek opbergen kwam laatst weer bij mij boven toen ik zat te piekeren hoe ik mijn werk veilig kon opslaan. Het is misschien niet helemaal van deze tijd. Het is ook geen super geordende of revolutionaire nieuwe manier. En het is zeker geen technologisch vernieuwend opslagmateriaal met een bijpassende naam.

Maar het is nu wel mijn manier. Een kist vol met hooi (of stro daar ben ik nog niet helemaal uit) is de oplossing voor mij.

Handgemaakte Keramiek in de hooikist

Dus als je een beker besteld en er zit een hooi (of stro) luchtje aan dan weet je hoe dat komt. Zo houd ik mijn keramiek vers. Die pottenbakkers uit de 18e en 19e eeuw wisten tenminste hoe je in de 21ste eeuw keramiek moet bewaren…

Hoe is de lucht van Stoke-on-Trent nu?

Die is gelukkig in de 21ste eeuw weer schoon. De zon kan je er weer zien, want de lucht is niet langer met een dikke zwarte waas gevuld.

De spoorlijnen waarover de kolen werden vervoerd, zijn getransformeerd in landelijke paden waar je al fietsend naar de verschillende musea en stadskernen wordt geleid.

En als het gras net gemaaid is, ruik je het hooi (of is het een stro lucht uit 1800?).

This post is also available in / Dit bericht is ook beschikbaar in: Engels

Daniel Bende
Daniel Bende
Keramist bij DFB-keramiek
Ontwerpt en creëert onder de handelsnaam DFB-keramiek handgedraaid figuratief steengoed keramiek.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.