Kliederen met kleisib

Heeft je creativiteit een boost nodig? Ga Kliederen met Kleislib!

Le jeu de la barbotine is hetzelfde als met plezier kliederen met kleislib. En weer een voorbeeld dat Frans een veel elegantere taal is dan het Nederlands, maar dat is voer voor een ander blog. In dit blog ga ik het hebben over creativiteit en plezier maken door te kliederen met kleislib.

Nou weet iedereen die met klei werkt, dat het geen enkele moeite kost om daar mee rotzooi te maken. En als je daar even gelukkig van wordt als ik, ga er dan vooral mee door…

Maar ik wilde het dit keer hebben over het stimuleren van je creativiteit. Nou kan dat op allerlei manieren, maar als je klei, of nauwkeuriger gezegd kleislib hebt, probeer dan eens met de techniek van Daniel de Montmollin. Yep, een beroemde naamgenoot van mij uit Frankrijk.

Het enige dat je nodig hebt is een gekleurde plank in bijvoorbeeld rood of zwart en witte klei-slib.

Le jeu de la barbotine

Daniel de Montmollin is een Franse keramist en broeder in de gemeenschap van Taizé. In Frankrijk is hij één van de bekendere keramisten. Ik heb heb hem leren kennen door zijn boeken over o.a. steengoed en houtas glazuren (ook vertaald in het Engels, maar moeilijk verkrijgbaar).

Ik heb geen idee of Broeder Daniel tekenen in kleislib zelf heeft bedacht. Hij is in ieder geval degene die er een boek over heeft geschreven: “Le jeu de la barbotine: Un défi de la créativité” .

Het is een inspirerend boek om te lezen. Maar het is nog beter het zelf te doen. Geweldig om direct met je handen in de kleislib te werken. Geef een kind een plank vol met kleislib en er omstaan als vanzelf de meest mooie figuren, tekens en sporen. Kinderen gaan er zonder schroom of vooropgezet plan direct mee aan de slag.

Ik daag jou uit hetzelfde te doen!

Kliederen met kleislib

Oké wat gaan we dan precies doen?

 • Stap 1: Maak kleislib van kleipoeder. Voor witte slib gebruik je witte kaolien (poeder) en meng dit met genoeg water zodat je een romige slib krijgt.
 • Stap 2: Pak een gladde plank met een andere kleur als de kleislib die je gebruikt.
 • Stap 3: Kwast de oppervlakte van de plank in met de slib
 • Stap 4: Ga met beide handen, voeten of ellenbogen sporen maken in de kleislib!

Vergankelijke kunst

Denk er niet bij na, maar geniet van het contact met de klei. De sensatie van het glijden van je vingers door de gladde slib. De soepelheid van de beweging, de verrassing van het effect. Gebruik je handen, je armen en je hele lichaam.

En als je klaar bent met kliederen met kleislib? Dan begin je gewoon weer overnieuw. Kunst voor de 21ste eeuw: vergankelijke kunst.


This post is also available in / Dit bericht is ook beschikbaar in: Engels

Daniel Bende
Daniel Bende
Keramist bij DFB-keramiek
Ontwerpt en creëert onder de handelsnaam DFB-keramiek handgedraaid figuratief steengoed keramiek.

2 gedachten over “Heeft je creativiteit een boost nodig? Ga Kliederen met Kleislib!”

 1. Géén keramist, maar vroeg mij af waarom het resultaat van spelen met kleislib vergankelijk is ?
  Kan je het niet doen op een kleilaag en dan stoken

  1. Dank je wel Jan,

   Je hebt daar als geen keramist helemaal gelijk in. Slib decoratie is een oude techniek. Dat kan op vele manieren zoals “ringeloren”, “vederen en “marmeren”, maar met je vingers door de nog natte kleislib is zeker ook een mooie techniek. En als je dat op klei doet, bord, beker of tegel dan kan je dat zeker stoken!

   ….dat maakt het wel zo definitief dat archeologen duizenden jaren later jouw werkt nog steeds kunnen zien. Maar als je het op een houten plan doet, kan je én groter werken én niemand zal ooit je geklieder zien, dat werkt heel bevrijdend (en vergankelijk) 🙂

   Groetjes,
   Daniel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.